luni, 7 noiembrie 2011

Un prim pas


   Vorbeam in urma cu o postare sau  doua despre inclinatia pe care trebuie sa o aiba un tanar fata de ascultare.De fapt nu numai tinerii sau copiii trebuie sa asculte ci cu totii de la mic la mare trebuie sa dobandim inclinatia spre a asculta de cel ce ne este indrumator si are grija de sufletul nostru pentru ca sa ne fie bine.

           " Fiul meu, nu uita invatatura mea si inima ta sa pazeasca sfaturile mele,
            caci lungime de zile si ani de viata si propasire ti se vor adauga".


            Fiul meu, ia aminte la intelepciunea mea si la sfatul meu cel bun pleaca urechea ta,
            Ca sa-ti poti pastra judecata si ca buzele tale sa pazeasca stiinta.


            " Ascultati, fiilor, invatatura  tatalui si luati aminte sa cunoasteti buna chibzuiala.
              Caci eu va dau invatatura  buna: Nu parasiti povata mea.
              Caci si eu am fost fecior la tatal meu, singur, si cu duiosie iubit la mama mea
              Si el ma invata si-mi zicea: "Inima ta sa pastreze cuvintele inimii mele,pazeste poruncile mele si vei fi viu".


Acestea sunt cateva exemple pe care Solomon in pildele lui,  le pune in fata tuturor celor care vor sa urce inca o treapta mai sus pe pragul ascultarii.
Ascultarea este o virtute.Si poate cea mai grea dintre toate.Acolo omul poate sa-si incatuseze firea cea pamanteasca.
Prin ascultare trebuie sa intelegem ca dorim sa ne modelam, sa ne educam,sa ne cizelam pentru ca atunci cand vom ajunge la final si privim in urma sa sesizam caci prin ascultarea pe care am facut-o nu am pierdut nimic.
Copilul ascultand de parinti a ajuns un tanar excelent,tanarul la randul sau a ajuns un parinte deosebit, iar parintele deosebit, a ajuns un bunic intelept care si el la randul lui isi revarsa intelepciune asupra urmasilor sai.
La fel se intampla in casnicie.Sotia face ascultare de sot iar sotul de sotie.Impruna conlucreaza la tot ceea ce trebuie sa realizeze in viata de familie si nu poate sa se abstraga sub nici o forma de sub ascultare.
Stim cu totii si simtim de cele mai multe ori ca atunci cand nu facem ascultare si fiecare este comandant, lucrurile o iau razna si se ajunge la plangeri si suferinte mari.
Indemnul este pentru mine, si apoi pentru toti ce ce vor sa-l primeasca, adica sa ne punem in randuiala ascultarii!
                                   Va doresc un inceput de saptamana binecuvantat!

10 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Cand e vorba de ascultare, e bine sa ne aducem aminte si de cuvitele "cine are urechi de auzit sa auda". Ascultarea ce vine din auzire e prima treapta a ascultarii tainice, interioare a mintii. Apoi urmeaza ascultarea sufletului care transcede trupescul si sufera indelung intru indeplinirea iertarii si a iubirii.

Loredana spunea...

Sa ai si tu o saptamana frumoasa!

corina spunea...

Parinte, multumesc pentru interventie.Cred ca despre ascultare s-ar putea vorbi foarte mult.Ar putea fi un subiect de studiu.Dar vedeti dumneavoastra in zilele noastre ascultarea nu mai este inteleasa cum se cuvine ci este distorsionata fiecare asculta ce vrea si cum vrea.

corina spunea...

Lioredana, Doamne-ajuta!

C.T spunea...

Este important si cui dam ascultare , nu oricine cu chip de inger poate da sfaturile cele mai bune. Prin ascultare trebuie sa punem pret pe informatia reala, iar tinerii fac greu distinctia intre acestea; alegand ceea ce cred ei ca-i stimuleaza.Frumoasa tema. O zi buna!

corina spunea...

CT daaaaa, evident ca are foarte mare importanta de cine se asculta!
E de mare importanta sa avem un parinte bun, apoi un invatator bun, un duhovnic bun, un prieten bun, o sotie buna, un sot bun,fiecare este o za,in lantul ascultarii de Dumnezeu.
Mi-a placut interventia ta!

adriana spunea...

Corina, ca sa ascultam trebuie sa nu fim mandri si problema este ca socetatea noastra este din pacate cea a oamenilor mandri; toti avem impresia ca le stim pe toate si nu mai avem nimic de invatat.
imi sunt tare dragi Pildele lui Solomon si imi pare tare rau ca le-am inclus in randul lecturilor obligatorii si de capatai, de abea cu cativa ani in urma.
O saptamana buna sa ai!

corina spunea...

Adriana din pacate vorbesti adevarul....
Suntem cat se poate de cazuti....

elena marin-alexe spunea...

O tema interesanta ai ales astazi.
Ascultarea, dupa parerea mea, nu-si mai are locul de cinste in inima omului.Cel putin copiilor din vremea noastra de acum, le lipseste aproape in intregime acest concept. Vedem si auzim multe lucruri nedemne, care se intampla, din pricina neascultarii de parinti si de Dumnezeu.
Frumoasa postarea ta Cori. Te felicit din suflet! Sa dea Domnul, sa te citeasca cu interes, cat mai multi oameni.

corina spunea...

Elena, atat suntem de "zapciti" incat nu mai stim care e vinovatul copilul sau parintele.Problema e destul de grava si nu stim daca se mai remediaza....
Si, multumesc pentru urare!
Fii binecuvantata!