miercuri, 23 octombrie 2013

Girantul


Dictonul girantului este: Stai linistit nu-ti fa probleme  platesc eu!
Poate vei fi rugat sa faci un gir, pentru unul din membrii familiei sau poate ai nevoie de un girant sau chiar mai multi in cazul unui imprumut bancar.
In ambele conditii trebuie sa fi sigur si sa stii exact la ceea ce te expui si totodata expui pe cel de langa tine.
Atunci cand facem apel unui prieten sau unui familiar, pentru a ne ajuta sa gireze cu bunul sau  cu casa sa, ar trebui sa ne intrebam daca noi personal am face cu usurinta acest pas pentru el.
Recomand si girantului sa contacteze un avocat care sa-l insoteasca  in momentul desfasurarii unui imprumut pentru a primi cu claritate la tot ceea ce se expune ( cu atat mai mult cand este vorba de sume mari sau girarea locuintei ).
Chezasia pe multi drepti i-a pierdut si i-a azvarlit incoace si in colo ca valurile marii.
Pe barbatii puternici i-a scos din case si i-a facut sa rataceasca pe la neamuri straine. ( Sirah 29:20,21)
Urmatorul verset ne ajuta sa privim lucrurile inca si mai bine.
Trista este viata sa umbli din casa in casa, si unde te vei opri, nu vei indrazni sa deschizi gura.
Tot la Iisus Sirah am dat si peste o intrebare:
De ce te invoiesti sa-ti dai si patul desubtine?
 Odata, o mama a carui fiu se casatorise, dorea sa-si cumpere o locuinta.Cei de la banca bineinteles ca le ceruse un girant bun. Fiul a venit la mama, sa o roage sa le vina in ajutor adica sa gireze  pentru ca el sa-si putea cumpara locuinta.La care mama inteleapta a raspuns:
Dragul mamei,... nu pot sa fac acest lucru, deoarece atunci cand iti vor lua locuinta,tu sa ai unde sa te intorci ( adica in casa mea).
Mi-a placut! si am dat dreptate unei astfel de mama!
Acum sa revin  la girant.
Cred ca un girant ar trebui sa stie cu exactitate suma pe care o gireaza. Mai trebuie sa stie, cu ce anume gireaza: casa, statul de plata, cu bunuri din imobil, masina etc.
Mai trebuie sa cunoasca si cat timp va fi girant. La casele ipotecare de ex. dupa o anume cantitate sau perioada de timp, girantul va disparea cu girul lui si vor ramane doar cei care au facut imprumutul.
Acestea sunt ganduri-randuri din experienta personala le impart cu prietenie.
Fiecare are dreptul sa aleaga ceia ce i se potriveste mai bine.
                                            Va doresc o zi frumoasa de toamna!

10 comentarii:

Taniuşa Corcoduşa spunea...

sau inversul cel ce imprumuta sa dispara si sa ramina cei cu girul....
Nu cred-ca cei ce gireaza sa faca pasul usor dar... o fac ca un ajutor desi demulte ori ajutorul acesta sa ti se intoarca cu rau inapoi cred-ca in primul rind trebuie sa fie responsabil cel ce imprumuta si sa stie la cit isi permite iar apoi sa se gindeasca si la girant sa nu-l puna intr-o situatie neplacuta.Iarta-ma, dar o zic si eu din experienta mea, cu parere de rau :(

corina spunea...

Stiu, Taniusa mai ales ca tu esti in tema cu ceea ce se intampla peaici din pacate.
Tocmai acesta este motivul pentru care am postat.
Nu toata lumea are o experienta, si-apoi mai sunt printe noi si care nu sunt in tema lasandu-i la oparte pe cei care sunt bine informati. :)

Amedeya spunea...

Ar trebuie sa facem imprumuturi pe puterile noastre si cel mai important - sa incepem sa lucram de tineri ca sa fim proprii nostri giranti la nevoie. Am avut ocazia sa vad destule persoane in jurul virstei se 30 de ani care nu puteau sa faca un imprumut pentru ca de-abia s-au angajat. Sa lucram, sa adunam niste banuti si apoi sa imprumutam daca e nevoie si o suma cit mai mica.

corina spunea...

Amedeya , nici nu stiu care ar putea fi solutia pentru a-si putea omul cumpara o casa...

elena marin-alexe spunea...

Foarte interesant şi adevărat acest subiect. Mulţumiri, Corina!

corina spunea...

Cel putin sa invatam de la cei care au experienta si am fi feriti de multe necazuri. :)

Voin Mirela spunea...

Draga Corina, ma bucur sa te regasesc si sa citesc postarile tale pertinente.
Referitor la aceasta postare as vrea sa adaug simplu si pe intelesul meu mai degraba ca nu girantul isi asuma vreo vina ori vreo responsabilitate.
Aceasta este exclusiva platitorului ori a celui ce solicita. Consider ca girantul este in primul rand increzator ca cel ce-i solicita ajutor indiferent de natura va plati el tot imprumutul.
Acum intervine si suma solicitata, cu cat mai mare este suma cu atat mai mare riscul.
Parerea mea e ca sunt oameni care profita de bunatatea omului si dau dovada de iresponsabilitate odata prin solicitarea unui astfel de ajutor dar si de rautate prin neplata lor.
Au aratat anul trecut de romani care-si cumparasera casa atat de scumpe la care noi nici nu indraznim sa visam, daramite sa le si cumparam si au ramas pe drumuri asa cum spui.
Acelasi lucru se intampla si aici tot asa cum spui. Diferenta e pretul.
Oricum ar fi noua nu ne-a trecut prin cap sa solicitam ca cineva sa gireze pentru noi tocmai pentru a nu se ajunge in situatia prezentata.
Dar ne-am luat ceva ieftin pe care ne straduim si la care inca muncim. In schimb am fost inselati cu avansul depus la prima casa pe care am vrut s-o cumparam.
Actele nu au fost bune,extistau riscuri juridice iar oamenii au fugit cu banii. Sincer la cate se intampla nu as mai recomanda nimanui sa cumpere fara credit. Mic dar sigur.
Ca noi ne-am ingrozit ce se poate face cu actele. Cati cumpara si stau linistiti in casa lor ca sa treaca timpul peste ei si sa descopere la batarnete ca pamantul ori casa nu le apartine?
Sper ca vorbele mele sa nu-ti fi creat vreo suparare. Sanatate, numa bine, rau la nime...

corina spunea...

Mirela, nu sunt in tema cum se procedeaza cu girantul acasa dar, aici persoana care face imprumutul si nu-l achita i se ia casa, iar dupa aceea banca il constarnge si pe girant atat cu casa cat si cu achitarea datoriei.Cunosc cazuri in care girantului i s-a confiscat casa, iar proprietarul locuieste mai departe in casa lui.
Cunosc un alt caz in care doi frati si parintii au girat cu apartamentele pe fratele lor cel mai mic.Baiatului i s-a confiscat apartamentul, a ramas cu o datorie dupacap, iar ceilalti trei isi vor pierde in curand apartamentele toti trei pentru unul singur. Ceva incredibil.
Asa cum a-ti patit voi cu avansul la prima casa, am prieteni o familie care au patit la fel. Ei sunt din Sibiu. Au dat un avans de 10 mii de euro si au ramas si fara ei si fara apartament. :((
Nu m-am suparat absolut deloc, doar fiecare isi poate spune opinia si de ce nu si experienta. :))
Asa ca, mi-a facut placere sa-ti citesc opinia si te mai astept sa treci prin pagina mea.
O seara faina!!!

Voin Mirela spunea...

Corina,tot asa se procedeaza si la noi cu girantul. De aceea dupa cum am spus am evitat sa primejduim pe langa noi si pe altcineva. E un risc asumat dar decat sa platesti chirie, mai bine rata la casa mea. Cat despre acte bancile au avocati care scormonesc pana in panzele albe. Sunt persoane care desi cu bani cash nu mai indraznesc sa cumpere. Asa ca fac imprumuturi mici, tocmai pentru a evita vreo chichita notariala care ar putea anula actul in sine. Nu de mult aratase la tv, o familie care-si cumparase o casa si nu puteau intra in ea pentru ca era ocupata de niste fosti proprietari veniti din strainatate. Cat despre case pierdute si eu stiu persoane, inca foarte apropiate. O seara senina si tie!

corina spunea...

Inseamna ca peste tot e la fel. Pai atunci nu ne ramane decat sa ne pazim si sa gandim bine inainte de a face un pas gresit!