vineri, 25 ianuarie 2013

Ceapa calita


Buna dimineata la o noua si binecuvantata zi! Nu stiu daca obisnuiti sa pregatiti un astfel de meniu.Nici eu nu pregatesc foarte des dar cateodata ma gandesc ce anume mai mancam noi pe vremea cand eram copii in zile de post.Noi asa am fost obisnuiti si crescuti cu zile de infranare copii fiind stiam ca postul e sa mananci mai saracacios desi la noi in casa era mai mult saracie decat belsug. Dar aveam noi alte bucurii si ne bucuram la maxim.Si,... mi-am adus aminte ca lui tata, ii placea foarte mult tocanita de ceapa.Pe vremea aceea nu erau pateuri vegetale sau alte produse cu gusturi colorate cum sunt acum.Imi aduc aminte ca tata nu punea foarte mult pret pe mancare trupul, de-altfel trebuie hranit moderat. Erau zile cand luam salariu si mergeam la cumparaturi pe la alimentari sa mai cumparam cate ceva nou (mezeluri, branzeturi) de-ale gurii. Iar daca ajungeam acasa, puneam din fiecare cate ceva si ne strangeam in jurul mesei.Tata nu se atingea de nimic.Il indemnam sa vina sa infrupte si el cate ceva din cele cumparate de noi dar replica lui era mereu si de fiecare data aceeasi: Mai mancativi-le voi! eu am ce sa mananc...
Astazi mergem la cumparaturi si ne rupem capul dupa tot felul de meniuri cat mai apetisante si la gust si la privit si la miros. O tocanita de ceapa ne cade greu la stomac sau nu-i place la fiere, ficat sau chiar creerul nostru refuza sa primeasca un astfel de meniu. De ce? pentru simplu fapt ca el este obisnuit cu alte gusturi nu cu cele naturale si simple din bunatatile lui Dumnezeu.
Ceapa taiata felii subtiri si frecata cu sare se caleste in ulei cu putina apa, se acopera cu capacul pentru a fierbe inabusita in abur. Cand consideram ca este gata se adauga dupa gust piperul.Rapid si simplu!
     Sa aveti o zi faina!

20 de comentarii:

Loredana spunea...

Un sfarsit de saptamana cat mai placut iti doresc si eu!

Iuliana spunea...

Doamne, cat e de buna! Facea si mama cand eram eu mai mica, doar ca ea uneori ii punea si un strop de bulion.
O zi frumoasa si voua, Corina!

Unknown spunea...

Eu i-i pun si-o ceasca de suc de rosii si las sa fiarba;si papam cu piure de cartofi in zilele de post...bun,bun:))

Maria spunea...

Arată foarte bine! Dar nu prea îndrăznesc...:)
Mulțumesc de acea vizită luuuuungă, lungă!
MARIA

Adelina spunea...

Mie chiar îmi cade greu aşa ceva. :) Ultima dată când am mâncat o tocăniţă cu ceapă călită eram însărcinată. Mi-a fost incredibil de rău. Oricum, în general, nu suport ceapa în mâncare. Deşi şi eu am crescut cu mâncăruri simple, doar am stat 13 ani la ţară.

Povestioara ta e foarte frumoasă! :) Weekend liniştit, Corina!

elena marin-alexe spunea...

Cred că tocmai alimentele din comerţ ne-au dat sănătatea peste cap şi ne-au pervertit gusturile. Din nefericire...
O seară minunată, draga Corina, îţi doresc din Vrancea viscolită..

adriana spunea...

Corina, imi ploua in gura de pofta! Eu pun si cateva felii, pasta sau suc de rosii. Cu o mamaliguta langa, este o mancarica foarte gustoasa.

Sau cu un morcov ras si calit impreuna cu ceapa.

Multumesc pentru reamintire.

corina spunea...

Loredana Doamne ajuta!

corina spunea...

Elena eu n-am pus niciodata bulion . Data viitoare o sa incerc si asa. :)

corina spunea...

Maria, a fost placerea mea sa rasfoiesc si o sa mai trec. :)

corina spunea...

Adelina, asa este nu oricine suporta ceapa.Nici mie nu-mi placea cand eram mai tanara acum mi-o place de numa numa. :)

corina spunea...

Elena, chimicalele pe care noi le-am poftit in casa, acum isi fac de cap...:((((

corina spunea...

Adriana, mamaliguta...am pus-o meniu pentru duminica. Chiar ii spuneam sotului ca duminica avem la masa de amiaz mamaliguta cu cricala si salata de varza murata, iar pentru cine nu doreste carnita, avem lapte si iaurt sau branza. :)

corina spunea...

Petalo, unde te-ai ascuns!? Mi se parea mie ca imi lipseste un raspuns si nu stiam pe cine am omis. Scuza-ma din gresala adica tu esti singura care nu ai foto si-am sarit fara sa vreau. Deci tie iti place... :)

Unknown spunea...

Aici sunt! Doar că nu pricep şi pace cu conturile şi profilele, m-am zăpăcit cu atâtea google, google+, blogger, habar n-am care are si care n-are poză...e o vraişte în capul meu :)) Dar mă recunoşti tu :))

adriana spunea...

mamaliguta cu cricala...ce este cricala?

corina spunea...

Pai...carne macra taiata bucati se prajeste in ulei cu putina apa asa in abur apoi o lasi la fiert pana scade apa si ramane uleiul poti sa adaugi si bucati de carnati de casa in ea.Pe la noi asa se numeste carnea fripta. :))

Irina spunea...

Corina, si reteta aceasta pare delicioasa! O fac si eu aproape la fel, doar ca adaug putin bulion sau rosii in bulion si o mananc alaturi de putina mamaliguta fierbinte in zilele de post. As da mancarea aceasta pe orice friptura sau alte delicii culinare!

mikaela spunea...

Eu chiar nu as refuza, atat de simplu,dar asa dulce si bun.
M-am uitat aici sa vad e cumva un buton pentru abonare prin mail,dar nu gasesc.

corina spunea...

Mikaela, mailul meu este rinacorina72@yahoo.es :)