marți, 5 iunie 2012

Cuvinte duhovnicesti

Iubirea de sine

Gheronda, ce este iubirea de sine?
-A face pe plac omului celui vechi, adica a-l iubi pe omul tau cel vechi. Si lacomia pantecelui si egoismul si incapatanarea si invidia se trag din iubirea de sine. Si, vezi, unul din iubire de sine cauta confortul, tihna personala fara a tine cont de nimeni. Altul se ingrijeste cu meticulozitate de mancarea sa, de somnul sau, ca nu cumva sa pateasca ceva cu sanatatea. Altul cauta sa fie luat in seama, sa fie apreciat de ceilalti: putin sa nu-i dai importanta sau sa nu-i faci voia, ca reactioneaza imediat: " De ce nu m-au bagat in seama? iti spune. Am sa le arat eu lor!". Mai, mai, infricosator lucru este iubirea de sine!Iubirea de sine ne lipseste de pace si de bucurie

- Din ce cauza, Gheronda, nu-mi gasesc intotdeauna pacea? 
           -Nu te-ai eliberat inca de sinele tau, ci esti sclava omului tau celui vechi.Cauta sa-ti arunci sinele, caci altfel te va arunca el pe tine.Cel care are iubire de sine nu poate avea odihna, pace sufleteasca, fiindca nu este liber launtric.Este ca o broasca testoasa, si paseste la fel ca ea. Oare broasca testoasa isi scoate liber capul?
Mai tot timpul ramane in carapacea ei.         
                          -Gheronda, teoretic imi dau seama cum trebuie sa fiu, in practica insa...
                         -Punerea in practica este dificila fiindca prin asta il constrangi pe omul cel vechi.Dar daca     nu-l constrangem cu sarguinta pe omul nostru cel vechi, el ne va arunca in aer zidirea duhovniceasca.

                                                                         ( Patimi si Virtuti - Paisie Aghioritul)
                             

9 comentarii:

Anonim spunea...

minunat parintele Paisie:) noi avem acasa celelate 2 volume, "cu durere si dragoste pentru omul contemporan" si "nevointa duhovniceasca"!Foarte minunate! Imi pare ca parintele vorbeste asa...pe inima oricui..:)
Te imbratisez!!!
Ce mere gustoase ai acolo:))
Merg si eu la piata sa iau:))

elena marin-alexe spunea...

Dumnezeu sa te binecuvanteze, Corina!

corina spunea...

Andreea , :)

corina spunea...

Elena aceeasi binecuvantare!!!

ghemulet spunea...

Corina lka ce se refera " lacomia pantecelui"

corina spunea...

Ghemuletule lacomia pantecelui se refera la mancarea multa fara masura si intotdeauna foarte gustoasa.:)
Adica cu alte cuvinte atunci cand burtile noastre sunt pline nu mai avem pofta de rugaciune, devenim mai lenesi atat fizic cat si spiritual.Trupurile noastre trebuie sa fie usoare ca sa poata lucra partea duhovniceasca din noi. :)

ghemulet spunea...

Da...are sens...Multumesc frumos!o zi buna buna iti doresc

Carol spunea...

Salutare.
Ma bucur ce citesc pe blogul tau. Cat despre Gheronda Paisie...este ca un bunic pentru mine. Exact cum spunea.. tare greu trecerea de la teorie la practica.
Multumim de post.
Sunt 5 volume ale parintelui nu 3 cum am citit. dar probabil stii aceasta.
De fiecare data cand le recitesc imi dau putere.

corina spunea...

Carol, ce frumos l-ai denumit pe parintele "ca un bunic".Intradevar sunt cinci volume eu le am pe toate.Ultimul "Patimi si Virtuti" e extraordinar! :)
Acelasi lucru simt si eu.
Noapte linistita!