vineri, 11 februarie 2011

Despre rugaciune



E vineri.Si cred ca nu gresesc sa o numesc  zi speciala sau potrivita pentru a ne face prietena de drum Rugaciunea.Dar oare cum sa ne-o facem, caci e destul de complicat.Parca nimic nu e asa de complicat ca atunci cand trebuie sa ingenunchez sau sa ma prezint in fata Domnului la rugaciune.Atunci imi vine somnul mai tare,tot atunci, cineva imi sopteste: dar e prea devreme, pana te asezi la pat mai odihneste aici pe fotoliu cateva minutele ca doar n-o fi foc.Si uite asa ma lamentez si eu, si cel care face ca mine.Nu demult am avut ocazia sa ma ghionteasca un Om punandu-mi in fata intrebarea:
-Cum stai cu rugaciunea Corina?
-raspunsul meu, ---.
Atunci mi-a spus: vino sa parcurgem impreuna importanta rugaciunii in viata oricarui om.
Mi-a pus Biblia in mana si am inceput.Acum va invit si eu pe dumneavoastra sa parcurgem impreuna aceeasi pasi.
M-ai intai mi-a vorbit despre Biserica Noului Testament sau Biserica primara.

1. Biserica Noului Testament  o biserica a RUGACIUNII.
2. Biserica Noului Testament  o biserica a DUHULUI SFANT.
3.Biserica Noului Testament  o biserica a CUVANTULUI.
4. Biserica Noului Testament o biserica UNITA.
De aici am dedus repede ca Biserica primara era, si este o Biserica VIE.
  
      Pasii Rugaciunii
ADORARE: (Psalmul 45:1-8,Isaia 6:1-4, Apoc.4, 1-8)
MARTURISIRE: ( Neemia 1,6-7, Ioan 1:9, Prov 28:13)
CERERE: (Ioan 15:7, Matei 7:7-12)
MULTUMIRE (Filip.4:6,Efeseni 5:20)

Atunci cand ma pun la rugaciune urmaresc o linie.Adica eu totdeauna incep cu rugaciunile incepatoare: Imparate Ceresc, Preasfanta Treime, Invredniceste-ma Doamne, Cuvinese cu adevarat, dupa care spun Tatal Nostru.Din acest punct incep rugaciunea mea particulara.Cred ca fiecare avem sa-i spunem ceva lui Dumnezeu.Este foarte important sa ne rugam cu cuvintele noastre, deoarece atunci ne angajam in rugaciune.
Poate ca sunt printre dumneavoastra cei care treceti pe aici, oameni ai rugaciunii atunci nu as vrea sa va plictisesc cu  aceste randuri.Dar ma gandesc ca tot printre dumneavoastra s-ar putea sa fie si suflete care nu cunosc mare lucru despre rugaciune si folosul ei,s-au nu sunt practicanti ai rugaciunii pe acestia va invit sa parcurgem in urmatoarea postare cei patru pasi.Aici ma opresc sa nu va plictisesc, si pentru cei doritori va astept la urmatoarea intalnire, care va fi despre primul pas adica rugaciunea de adorare.
   Va doresc o zi de Vineri plina de rugaciune!




11 comentarii:

minoki spunea...

Foarte interesanta postarea ta. O sa urmaresc in continuare ce scrii , astfel poate o sa ma reintorc si eu cu fata la rugaciune. Sincer...imi lipsesc rugaciunile dar pe alta parte am impresia ca o fac degeaba. Acum aproape doi ani am avut o cumpana mare dupa ce citisem o serie de acatiste mai ine de un an de zile. Atunci credinta mea s-a zdruncinat din temelii si m-am schimbat.

corina spunea...

Minoki, draga mea iti multumesc ca ai venit si ca ti-ai spus oful!Din tot sufletul doresc sa inveti si tu, asa cum la randul meu am invatat si eu puterea rugaciunii!Primul pas care trebuie facut, este sa vrei, sa doresti sa te angajezi in rugaciune.Pe parcursul acestui mic studiu, daca ai nelamuriri te rog intreabama.Tare mult mi-as dori sa-ti pot fi de ajutor cu ceva pentru sufletul tau.Domnul sa te binecuvinteze si sa-ti dea intelepciune!

Pr.Victor spunea...

Rugaciunea e vorbirea omului cu Dumnezeu. Noi vorbim si El asculta, noi cerem si El ne ofera, noi multumim si El ne binecuvinteaza. Exista rugaciune particulara unde suntem in leagatura cu Dumnezeu in camara noastra si ne rugam cum stim mai bine, dar exista rugaciunea publica din Biserica unde toti intr-un cuget ne rugam la fel aceluiasi Tata ceresc, pentru ca ne spune Scriptura: acolo unde sunt doi sau tre adunati in numele Meu, sunt si Eu cu ei. Ceea ce inseamna ca rugaciunea de acasa este extesia rugaciunii din biserica, este prelungirea legaturii cu Dumnezeu pana la urmatoarea intalnire dinaintea sfantului altar.

Loredana spunea...

foarte frumos si ziditor de suflet estearticolul tau.

corina spunea...

Eu aici ma refer la rugaciunea particulara de acasa, din timpul saptamanii.Dumnica de la Sf. Liturghie luam putere de acolo prin invocarea preotului prin rugaciune a Sfantului Duh, sa vina peste noi toti cu al Sau Har si cu a Sa putere sa ne lumineze, si apoi sa ducem acasa in viata de zi cu zi puterea primita de acolo.Dar sa ma iertati parinte, omul de multe ori nu stie sa se roage acasa.Iar in biserica sufletul care vine din cand in cand nu intelege Sf.Liturghie.Se plictiseste.Eu care sunt practicanta a bisericii nu ma plictisesc mai ales la asa o Taina Sfanta si Inalta!Dar, nu ma rusinez sa spun ca mi se intampla chiar si mie cateodata sa nu am rabdare.Si ma intreb pe mine insumi cei cu tine ce stare ai?Si-l rog pe Domnul in taina sa-mi sara in ajutor! Si pana la urma vine.Lucrul acesta il fac eu, dar un om neobisnuit cu Sf. Liturghie cand ii vine nerabdarea sau plictiseala iasa afara la o tigara, zice: sa mai ieie putin aer.Preotul se lupta acolo in rugaciune la Sfanta Masa pentru mine si pentru toti, iar omul nostru duduie cu tigara in gura.
In Biserica noastra este nevoie de trezirea sufletului.Fiecare particular sa puna mana pe rugaciune si pe biblie, si pe Sfintii parinti, si pe inaintasii nostri care au trait Ortodoxia.Calcati pe urmele mele ne spune Sf. apostol Pavel caci si eu am calcat pe urmele lui Hristos!
Ma iertati parinte nu dau sfaturi dumneavoastra. aceste lucruri le cunoasteti mai bine decat mine.
Domnul sa va binecuvinteze!

elena marin-alexe spunea...

Plina de dragoste postarea ta draga mea. Rugaciunea este ca aerul pentru viata de crestin.
Pentru mine este o parte foarte importanta din relatia mea cu Domnul.
Numai har si bucurie sa ai Cori draga!

Pr.Victor spunea...

Stiu bine ce ai dorit sa scrii, dar am dorit ca cei care citesc sa stie cum se face rugaciunea. Asa ca pe langa frumoasa postare, s-au lipit si comentariile noastre intregind invatatura despre cum sa ne rugam atat acasa cat si la biserica. Dumnezeu sa te binecuvinteze si pe tine si pe cititorii tai!

Lumi RO spunea...

Eu una sa fiu sincera, nu stiu sa ma rag in biserica, sa ma inchin la icoana, pentru ca nimeni nu m-a invatat.Dar cand merg la biserica, nu am voce, dar cant, imi place nespus de mult sa cand acolo. Si cand ma rog eu in camaruta mea, mai intai multumesc Bunului Dumnezeu pentru grija ce mi-o poarta mie si familiei mele. Asta am invatat, ca mai intai trebuie sa multumim pentru ce ni s-a dat si apoi sa cerem.

Alina Villanova spunea...

Multumesc, Corina! Domnul sa te ajute in toate!

corina spunea...

Doamne ajuta tuturor!

Creando con graciela spunea...

Corina, amiga pasa por favor por mi espacio, que te tenes un mimo esperando. Desde SALTA, ARGENTINA un beso GRACIELA