sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Prin marturisire omul se elibereaza

Parinte, in primii ani ai crestinismului crestinii faceau marturisire publica. Aceasta ajuta ?
-Altii erau anii cei dintai ai crestinismului si altii cei de acum. Aceasta nu ajuta astazi.
-De ce oare, Parinte ? Atunci aveau mai multa ravna?
-Aveau si mai multa ravna si nu aveau cele pe care le au oamenii astazi. Iata, acum perechile se despart fara motiv, nu mai sunt ca cele de odinioara.
Oamenii s-au indepartat de Taina Marturisirii si de aceea se ineaca de ganduri si de patimi. Cati nu vin si cer sa-i ajut in vreo problema de a lor, dar nici nu se spovedesc si nici nu merg la biserica. "Mergi la biserica?", ii intreb. "Nu", imi raspund. "Te-ai spovedit vreodata?". "Nu. Dar am venit sa ma faci bine". "Dar cum asa? Trebuie sa te pocaiesti de gresalele tale, sa te spovedesti, sa mergi la biserica, sa te impartasesti atunci cand ai binecuvantare de la duhovnicul tau, iar eu voi face rugaciune sa te faci bine. Uiti ca exista si alta viata si trebuie sa ne pregatim pentru ea?"."Asculta, Parinte, cele ce le spui despre biserici, alta viata etc., pe mine nu ma preocupa. Astea sunt basme. Am mers la vrajitori, la medium si nu au putut sa ma faca bine. Am aflat ca tu ma poti face bine". Hai acum descurca-te! Le spui despre spovedanie, despre viata viitoare si iti spun: "Aceasta sunt basme", iar pe de alta parte, te roaga: "Ajuta-ma, ca iau hapuri". Ei, cum, in chip magic se vor face bine ?
Si iata ca desi multi au probleme pricinuite de pacatele lor, nu se duc la un duhovnic care ii poate ajuta in mod real, ci sfarsesc prin a se spovedi la psihologi. Isi spun istoricul lor, le cer sfaturi pentru problemele lor si , daca au de trecut un rau, ii aunca in apa si ori se ineaca, ori ies dar unde ies? In timp ce, daca ar merge sa se spovedeasca la duhovnic, vor trece pe celalalt mal pe pod, fara osteneala, pentru ca in Taina Spovedaniei lucreaza harul lui Dumnezeu si se elibereaza.
-Parinte, unii spun :"Nu aflam duhovnici buni si de aceea nu mergem sa ne spovedim".
-Acestea sunt indreptatiri.  Fiecare duhovnic are putere dumnezeiasca din moment ce poarta epitrahil. Savareste Taina, are har dumnezeiesc si atunci cand citeste rugaciuna de iertare Dumnezeu sterge toate pacatele pe care le-am marturisit  cu pocainta sincera. De noi depinde cat ne vom folosi prin Taina Marturisirii.
Odata a venit acolo la coliba unul care  avea probleme psihologice, cu gandul ca am harisma stravederii si as putea sa-l ajut . "Ce prevezi pentru mine?, ma intreba. "Sa cauti un duhovnic si sa te spovedesti, ca sa poti dormi ca un puisor si sa nu mai iei medicamente", ii spun. "Nu mai exista astazi duhovnici buni, imi spune. Mai demult axistau". Vin cu gand bun, ca vor fi ajutati, dar nu primesc ceea ce le spui, si pacat de cheltuielile cu drumul.
Vad insa si o noua tehnica a diavolului. Baga in mintile oamenilor gandul ca, daca fac o oarece fagaduinta si o implinesc, daca mai merg si la vreun loc de inchinare, sunt in regula duhovniceste. Si vezi pe multi mergand cu lumanari si cu alte obiecte fagaduite la manastiri, la locuri de inchinare si le atarna acolo, mai fac si cruci mari, mai plang putin si se limiteaza la acestea. Nu se pocaiesc, nu se spovedesc, nu se indreapta, iar aghiuta se bucura.
                                        Paisie Aghioritul   ( cuvinte duhovnicesti )

9 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Alte vremuri ..alti oameni..
Dumnezeu sa aiba mila de noi toti.
O duminica cu pace si bucurie sa ai draga mea.

PiArte spunea...

"Cand trebuie sa mantui pe un om pierdut, ii spune tatal, nu-i timp de judecata, nici de cercetare amanuntita, ci numai de iubire de oameni, de iertare, nici un doctor nu cere unui bolnav socoteala de viata dezordonata si nici nu-l pedebseste, ci-i da doctorii ca sa-l vindece. Iar daca ar fi trebuit totusi sa-l pedebsesc pe fratele tau, apoi indestulatoare pedeabsa i-a fost sederea lui in tara straina. A fost atata vreme despartit de noi; a avut de luptat cu foamea, cu dispretul, cu cele mai grele necazuri. De asta iti spun: "pierdut a fost si s-a aflat, mort a fost si a inviat", nu te uita la veselia si sarbatoarea din casa noastra, ci gandeste-te la nenorocirea lui cea mare de mai inainte! Vezi un frate, nu un strain!" (Sf. Ioan Gura de Aur- Omilia I, "Despre pocainta")

PiArte spunea...

Cred ca ai trecut pe la mine in noaptea asta, sper ca nu eu sunt cauza insomniei tale si daca sunt te rog sa ma ierti, nu fac decat sa ma razvratesc si probabil urmeaza sa-mi iau o palma dupa cap cat de curand...offf.
Numai bine...

KaBea spunea...

Probabil ca asa este ,dar daca nu ai fost vrescut in spiritul acesta este mai greu.Dar se spune ca Dumnezeu este peste tot si ne aude oriunde am fi.Pupam cu drag.Corina am vazut si am sa-ti dau un nr.daca ti se pare mai usor.

corina spunea...

Elena asa este Domnul sa ne miluiasca pe toti.
O Duminica frumoasa!

corina spunea...

Cristiana acum depinde de la caz la caz.E adevarat ca medicul trateaza rana si nu cerceteaza omul,insa Doctorul sufletelor doreste ceva mai mult!
Acum depinde de fiecare cat se poate deschide.Sunt ferm convinsa ca in fata lui Dumnezeu fiecare om s-ar putea deschide la maxim insa trebuie sa trecem prin fata duhovnicului si eu cred ca aici ne zapacim.E adevarat ca multa lume se poticneste de persoana preotului.
Suntem adesea tentati sa judecam foarte usor.Dar ce de ce trebuie sa merg neaparat le preot sa ma spovedesc sa-i spun eu lui toate gresalele mele?Si el este greselnic ca si mine sau poate de multe ori mai rau!
Trebuie sa ne cercetam interiorul tocmai pentru a putea sa ne impartasim cu Sangele si Trupul lui Hristos!si de Acesta nu ne putem apropia fara curatenia launtrica.
Cuvantul Lui Dumnezeu ne spune "ca nimic intinat nu va intra in imparatia lui Dumnezeu" atunci rezulta ca suntem conditionati de aceasta cercetare si curatire launtrica pe care o putem face doar prin pocainta adevarata.In fata lui Dumnezeu nu ne putem prezenta cu jumatati de masura ci intregi adica curati iar apoi El marele Doctor al sufletelor Isi face lucrarea. Nu mi se potriveste sa dau eu lectii nimanui ci pot sa-mi dau lectii doar mie insumi.
Te primesc oricand cu drag chiar daca deocamdata suntem la "POLI OPUSI".
Si inca ceva intradevar azi noapte am fost in vizita pe la tine!:)
iti doresc o dupa amiaza frumoasa!

corina spunea...

Bea de acord cu tine Dumnezeu este peste tot si pretutindeni.La fel ai mare dreptate ca conteaza foarte mult cresterea pe care am avut-o fiecare in casa parinteasca!
Eu doar atata pot sa spun sa faca Bunul Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne lumineze pe fiecare suflet imparte de pe acest pamant.
Daca imi dai numarul eu te pot suna in timpul saptamanii doar dimineata pentruca dupa amiaza sunt la munca.
Cred ca asi putea sa-ti explic mai bine telefonic!:)
O dupa amiaza frumoasa!:)

kis spunea...

Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire (1 ioan 1:9)

IrinaBohemianDance spunea...

Este adevarat!Nici credinciosii nu mai sunt ca alta data,dar nici duhovnicii nu mai sunt exemple de moralitate pentru a veni eu cu tot sufletul in fata lor.Nu vreu sa fac acuzatii,dar multi dintrei ei fac politica ,afaceri si nu vad cum m-asi putea eu spovedi in fata acestora.Un duhovnic trebuie sa fie exemplu de moralitate si CREDINTA ADEVARATA!!!

Imbratisari,

Irina