luni, 20 septembrie 2010

Si inimile s-au facut de fier.....



Deoarece inlesnirile omenesti au depasit limitele,ele au devenit greutati.S-au inmultit masinile,s-a marit imprastierea mintii, l-au facut pe om masina, si acum masinile si fierul fac comanda omului.De aceea si inimile oamenilor s-au facut de fier.Dar desi exista toate aceste mijloace,totusi nu se cultiva constiinta oamenilor.Mai demult oamenii lucrau cu animalele si erau milostivi.Daca-ti incarcai animalul putin mai mult  si nenorocitul ingenunchea,ti se facea mila de el.Daca era flamand si te privea cu dojana, ti se inmuia inima.Mi-aduc aminte ca atunci cand ni se imbolnavea vaca sufeream si noi,pentruca o consideram madular al familiei noastre.
Astazi oamenii au masini de fier si li s-au facut si inimile tot de fier.S-a rupt un fier?Sudura autogena.S-a stricat masina?Se duce la reparat.Daca nu se poate face, o arunca; nu-i doare inima.Spun: "E fier!".Nu lucreaza deloc inima.Dar in felul acesta se cultiva iubirea de sine si egoismul.
Astazi omul nu se gandeste la semenul sau.Mai demult,daca ramanea mancarea pentru cealalta zi se strica,si astfel se gandeau oamenii si la vreun sarac.
"Daca este vorba sa se strice, spuneau, mai bine sa o duc la un sarac".Iar unul ce ar fi avut o stare duhovniceasca, spunea: "Sa manance saracul mai intai si dupa aceea eu".
Acum insa o pun la frigider si nu se gandesc la altul care are nevoie.Imi aduc aminte ca atunci cand aveam recolta buna de zarzavaturi etc. dadeam si le imparteam la vecinii nostri.Ce sa facem cu atatea?Pe langa aceasta s-ar fi si stricat.Acum au frigidere. "De ca sa dam la altii?", spun ei.Sa le punem la frigider sa avem noi".Nu mai vorbim ca tone intregi arunca sau ingroapa in pamant si mor de foame milioane de oameni.

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan)
Paisie Aghioritul



2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Doar o picatura din sangele sfant este deajuns ca inimile sa se transforme in inimi simtitoare..

corina spunea...

Elena asa este....