miercuri, 30 mai 2012

Luni


            Luni, in Intercyti de Brasov, o controloare draguta m-a intrebat curioasa de ce subliniez pe carte...I-am spus ca, aleg munitie! O ora mai tarziu, a revenit,...s-a asezat in fata mea pe bancheta,...a deschis porhartul de "nas" si zambind,...mi-a varat sub nas un volum de religii orientale... "Si eu caut spiritualitatea" mi-a soptit importanata...
   " Stiu de ce cititi religii chinezesti" i-am replicat de i-am dilatat pupilele! " Pentru ca v-au dezamagit crestinii!", am punctat...
          N-a infirmat... Apoi, a inceput sa elogieze linistea adusa de filozofiile tibetane: " Ma-nvata sa traiesc frumos!".
"Asa o fi, am asigurat-o, insa aceste religii sunt un fel de pistoale cu gloante oarbe.
Apesi pe tragaci, fac bubuitura, scot fum, au recul, sar cartusele pe jos... Dar esentialul lipseste...tinta ramane neatinsa! Pe cand Evanghelia lui Hristos doboara tintele semete!" I-am spus ca nu doar budismul, hinduismul, confucianismul, yoga sau islamul, trag gloante oarbe...Nici religiile traditionale- catolicismul si ortodoxia, si nici protestantismul,...nu nimeresc tinta prea des...
        Religia cu gloante oarbe,...e atunci cand umblam cu cutitul la cizma si cu cruciulita la gat,...cand am intinat patul inainte de casatorie, dar slujitorii cultici,...ne pun indiferenti cununa pe cap,...cand copiatul la scoala e ceva normal, cand "avem voie",...sa divortam, sa avortam, sa desfranam,...iar Biserica nu ia nici o masura impotriva-ne! Atat i-ar mai trebui! ...E atunci cand 12 ani ni s-a predat religia in scoala, si nu ne-a atins nici macar odata inimile!!!
         Religia cu gloante oarbe,...e in noaptea de Inviere,...cand tinem lumanarea in mana si pachetul de Kent in buzunar la spate... Apoi luam pasti, si la 12 dansam manele...E atunci cand avem icoana Domnului Iisus atarnata de perete,...iar sub ea,...sudeaza diavolul din televizor,...din emisiunea cu parfum de rai,..."in puii mei"...!
         Religia cu gloante oarbe,...e atunci cand duminica tinerii canta la Biserica,...dar sambata seara au fost la "chef de chef"... E atunci cand "sticla cu apa de foc"nu ne mustra cugetul dalmatian... Sau,...cand trece discul prin Biserica,...si punem, 1leu de hartie,...desi avem portofelul burdusit cu bacnote de-o suta... E atunci, cand acasa, sau la serviciu injuram birjareste,...dupa cum ne este caracterul,...iar la Biserica,... cantam melodios "Doamne milueste-ne!"...
         Religia cu gloante oarbe,...e atunci cand citim Biblia,...si nu conteaza! ...Pentru ca,...noi, oricum,... facem ce ne trece prin cap,...facem ceea ce vrem noi,...si nici un caz,...ceea ce vrea Dumnezeu!!! ...Care Dumnezeu? ...Buna intrebare!...La cine sau la ce ii spunem noi Dumnezeu,...?
          Religia cu gloante oarbe,...e atunci cand spunem ca suntem crestini,...dar nu stim sa ne rugam,...ca suntem fascinati de Domnul si de cuvintele Lui,...dar atunci cand suntem intrebati,...ne dovedim incapabili de a prezenta sclipitor vreun margaritar din "Cartea Sa", ...adica,...ne dovedim,... "paraleli cu drumul"...
           E atunci cand ne chinuim sa nu mancam "de dulce",... dar fumam din tamaia satanei,..., ...cand carnea de porc e pacat,... dar, concubinajul e mai mult decat agreabil,... sau barfa,... painea noastra cea de toate zilele, e mai dulce decat mana evreilor de odinioara..., cand un obicei sec de a te duce la Biserica in duminici si sarbatori,... iti strecoara iluzia,... ca ai fi in regula fara sa iti transformi radical viata!!!
            Nu vi se pare ca,... multe biserici au devenit un yaht de croaziera,... si nu o corabie de salvare???
            Religia cu gloante oarbe,... e atunci cand,... ani de zile se predica de la amvon, sau din altarul Bisericii,...si nu se pocaieste nimeni!!! Nu e rod! Adica,...dam predici de imbalsamat un mort,...ar spune cineva,...
             Religiile orientale, sau confesiunile crestine,...sunt gloante oarbe atunci cand nu ucid pacatul!!!
Au adepti,...dar n-au inchinatori,...in duh si in adevar,...au cladiri sofisticate, cu mai multe etaje,...( pentru cine,... pentru ce,...?),...dar n-au foc viu pe altare!!!
              Daca intr-un conflict armat,...glontul omoara pe cel lovit,...gloantele lui Dumnezeu,...aduc viata acelor ce-i atinge!... Interesant de observat! Domnul este un excelent lunetist!!,...si tinteste intotdeauna perfect,...dar,...daca, tu, singur si nesilit de nimeni,...nu vrei sa te lasi ajutat,...nici macar de Dumnezeu,...spune,... cine este de vina???

                                                                      de la parintele...

10 comentarii:

ghemulet spunea...

ideea este ca si despre religia noastra spun celelalte religii ca poate fi "un pistol cu gloante oarbe".Este normal ca fiecare adept al unei anumite religii sa si-o apere din diferite puncte de vedere.Asta facem si noi asta face toata lumea.Eu sunt crestin ortodoxa ...insa ma intreb si te intreb si pe tine(pt ca sti mult mai bine ca mine anumite lucruri).daca nu ne nasteam in religia asta (pt ca noi nu ne-am ales-o...am fost nascuti,crescuti in ea...este un fel de mostenire pe care unii au dezvoltat-o,altii au lasat-o la stadiul in care au primit-o si altii s-au lepadat de ea)oare nu am fi spus despre ea ca este "pistol cu gloante oarbe"?
Eu nu spun ca asta este..nici gand si imi place tare mult ce ai scris mai sus insa cred ca fiecare preot/pastor/rabin/preot budist etc...isi ridica in slavi religia pentru a atrage adepti cati mai multi si despre celelalte spun ca nu sunt ok...

corina spunea...

Ghemulet,eu personal sunt convinsa ca religia crestina este cea adevarata.De ce? tocmai pentru ca singurul Domnul Hristos a venit sa plateasca jertfa cea grea pe Cruce.
Nici un muritor nu putea sa plateasca pretul cel mare al mantuirii deoarece pacatul s-a produs in cer nu pe pamant.Adam si Eva au savarsit pacatul in Rai.Deci numai cineva venit din cer, ar fi putut rascumpara pe om.
Apoi mai stiu ca celelalte religii nu au nimic de aface cu Hristos. Ei se inchina la alti dumnezei.Idolatria exista si pe vremea lui Moise.
Biblia ne spune ca, pamantul acesta nu va trece pana cand fiecare om v-a afla despre Hristos Dumnezeul cel adevarat.
In ziua de azi, numai cine nu doreste nu poate sa afle despre Jertfa lui Dumnezeu adusa pentru noi muritorii.
Fiecare suntem liberi sa cautam sa aflam adevarul.

ghemulet spunea...

Si eu cred in Dumnezeu si in Domnul Hristos...insa spun doar ca daca nu ne-am fi nascut in religia asta....am mai fi cunoscut-o?sunt sanse sa nu...adica...daca ne-am fi nascut in religia hindusa...poate am fi crezut ca vaca este sfanta sau alte prostii de genul...spun doar ca...fiecare om crede in religia in care este nascut crescut si educat...sunt desigur si cei care se convertesc...insa majoritatea nu isi aleg religia ci o mostenesc.

RamonaM spunea...

Corina te felicit in primul rand pentru minunatele vorbe,...nu le-am citit, le-am auzit si sper sa-mi ramana in suflet.

Pr nostru duhovnic mi-a zis...ni s-a dat mult ni se va cere mult...lor li s-a dat putin putin li se va cere....Tatal nostru are dreptatea lui si cred ca si daca as fi avut alta relige El m-ar fi cautat ca sa-L caut.

Prin cuvintele tale mi-ai mai lamurit ceva prin sufletul meu, chiar azi ma gandeam eu ca nu e deajuns...trebuie mai mult...ce? cred ca fiecare suflet o stie pentru el.

Un pas spre El si El vine cu o mie spre noi.

Si mai spun un lucru, preotii sunt asa cum ii meritam..Pr Arsenie Boca zicea ... vreti preoti buni? Facetii, nu-i omorati! Asa ca si stapanirea este dupa cum este poporul...ceva de genul "rade harb de oala sparta"

Te imbratisez

Anonim spunea...

Eu cred ca Ghemulet nu a inteles absolut nimic din ce a citit . Nu este nicidecum vorba despre a arunca cu pietri in celelalte religii ci de a-ti ridica un semn mare de intrebare ?? Maria

corina spunea...

Ghemulet, probabil ca ei nu au raspundere asa mare fata de noi care cunoastem adevarul.Cu cat Dumnezeu se descopera mai mult, cu atat responsabilitatea este mai mare.

corina spunea...

Ramona sa-ti fie cu folos! :)

corina spunea...

Maria,acum depinde, fiecare ce-l intereseaza...
Pentru mine aceste randuri au fost un mare semn de intrebare si vreau sa spun ca parintele "loveste" la baza si la centru adica spune adevarul fara ascunzisuri.
O zi faina!

ghemulet spunea...

Cred ca am fost inteleasa cam gresit ..si daca am o parere asta nu inseamna ca "nu am inteles nimic".Poate nu am inteles ce ai inteles tu Maria dar,ma repet,asta nu inseamna ca nu am inteles nimic...este o diferenta...Eu m-am referit la cu totul altceva..

Rodica Botan spunea...

Faine vorbe...si de viata. O religie care nu e traita este moarta. Nu stiu daca va amintiti de Hellen Keller. Ea s-a nascut si surda si oarba. Cind profesoara ei a reusit in sfirsit sa poarte o conversatie cu ea, prin semnele pe care i le facea in palma, si i-a spus despre Dumnezeu ea a marturisit ca desi se nascuse surda si oarba si nu reusise nimeni sa patrunda in lumea ei , ea a stiut dintotdeauna despre Dumnezeu...ea a marturisit ca l-a cunoscut dar nu a stiut care este numele Lui. Dumnezeu pune in oameni gindul vesniciei si Creatia Lui vorbeste despre El...Nimanui nu cred ca i-ar trece prin cap ca vaca a creiat lumea asta...sau mai stii?