miercuri, 3 noiembrie 2010

Ce este mania



Astazi este miercuri si m-am gandit sa va poftesc la o cana cu ceai,iar subiectul as dori sa fie cu tema despre Manie.
       Sa intelegem ce este mania
"Maniati-va si nu pacatuiti.Sa n-apuna soarele peste mania voastra,si sa nu dati prilej deavolului....Orice amaraciune,orice iutime,orice manie,orice strigare,orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru"(Efeseni 4:26,27,30)
Mania este o emotie.Cand ne maniem simtim ceva inlauntrul nostru.Fizic,are loc o reactie in celulele nervoase, care elibereaza andrenalina, facand sa fie pompata o cantitate mai mare de sange in creier si marind ritmul batailor inimii, precum si tensiunea arteriala.In functie de intensitatea si de focalizarea maniei noastre, suntem sau nu constienti de aceste reactii fizice.Dar cu siguranta suntem constienti de ceea ce simtim noi.
In mare putem imparti emotiile in doua grupe:
emotii provocate de ceea ce ne place si emotii provocate de ceea ce nu ne place.
Ne place sa ne simtim fericiti,aparati,iubiti,doriti,placuti,sa ni se faca surprize,sa fim crezuti,prietenosi etc.
Nu ne place sa fim amenintati,ingrijorati,suparati, dezamagiti, speriati, folositi, tradati sau stingheriti.
Privind mania ca pe o emotie,o putem intelege mai bine.Mania face parte din experienta umana.Se potriveste cu sentimentele referitoare la: cine suntem, cum ne purtam cu cei din jur, sau cum ne raportam la incercarile si problemele vietii.
Emotiile sunt ca niste reflectoare.Ele reflecta starea in care ne aflam.
Deoarece caracterul joaca un rol important in reflectarea emotiilor,iar alegerile formeaza caracterul,raspunsul emotional nu este total involuntar.Prin urmare, fiecare suntem raspunzatori de ce am ajuns si de felul in care raspundem emotional in diferite situatii.
Emotiile nu numai ca reflecta situatiile dar ne determina sa  le raspundem.
Mania este una dintre cele mai puternice emotii.In Biblie ,printre primele metode de masurare a puterii unui om este abilitatea de a-si stapani emotiile.
"Cel incet la manie pretuieste mai mult decat un viteaz,si cine este stapan pe sine(cine isi stapaneste emotiile) pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati"(Prov.16:32).
Mania ne distruge interiorul.Persoana care se manie se distruge pe sine insusi.Aceasta distrugere e mult mai periculoasa, tocmai pentru faptul ca nu se vede.
Am simtit si eu  de multe ori aceasta emotie pe care trebuie sa recunosc ca chiar in momentul produs nu pot sa o controlez.Simteam o lupta puternica cu interiorul. O voce imi sopteste linisteste-te, iar ceialalta mai bine da afara tot ce ai de zis si gata ai terminat si ai pus tu punctul pe I.Da dar dupa aceea credeti ca ma simteam eliberata? Nu din contra nelinistea creste si poate dura cateva ore sau zile sau Doamne fereste chiar perioade mai indelungate transformandu-se in ani.
M-am observat pe mine si am vazut ca tip foarte repede mai ales cu copii.Ca sa nu ii bat si sa-i" protejez"de lovituri prefer sa tip la ei insa tipatul asta in continuu vad ca nu da nici un rezultat.
Stiu cat este de greu sa ne controlam de aceea lupta este mare chiar salbateca insa daca ne plecam genunchii in fata Domnului si-l rugam sa ne ajute in lupta cu mania sunt sigura ca nu ne refuza.
Domnul sa ne ajute tuturor sa ne maniem cat mai putin posibil si daca se poate deloc.
                          Sa aveti liniste in suflet!

8 comentarii:

KaBea spunea...

Draga Corina,din pacate stiu despre ce vorbesti,ma lupt de multe ori cu mine sa nu mai ridic tonul la fata.Ma gandesc ca Dumnezeu m-a inzestrat cu cel mai minunat copil ,iar eu nu am dreptul sa fac asta.Stiu ca este greu,dar noi suntem stapanele noastre si sta in puterea noastra sa reusim.Bun ceaiul de menta,data viitoare incearca ceaiul roibois(bun calmant si pentru noi si pentru cei mici)si are mai multe beneficii.Pupam cu drag.

Dana spunea...

Ridicarea tonului si cu atat mai mult tipatul fac mai mult rau decat o palma peste fund. Cartile lui Alice Miller lamuresc aceste aspecte, iar ele pot fi rasfoite pe siteul cerul din noi, http://www.ceruldinnoi.ro/pages/Alice_Miller_Cunoasterea.htm.
Fara legatura directa cu mania, un articol foarte bun aici: http://corinanegreanu.blogspot.com/2010/11/despre-parinti-o-dimesiune-psihologica.html

Iti doresc mult succes in redirectionarea maniei catre vrajmasul omului.

corina spunea...

Bea multumesc pentru sfat o sa caut ceaiul cu pricina.Acum am sosit de la munca si incerc sa va raspund.Sa ai o noapte linistita!

corina spunea...

Dana sunt tare curioasa si o sa ma indrept spre recomandarea ta.Multumesc si Domnul sa te binecuvante!Noapte buna!

Ana spunea...

Buna! Am mare nevoie de voturile Gasesti retele mele la linkurile urmatoare: http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00674 http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00676 http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00677 http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00756 Multumesc din suflet!

Loredana spunea...

iti doresc o saptamana frumoasa, fara nici un manios in jurul tau!

corina spunea...

Loredana multumesc din suflet pentru urare si eu sper sa fie in toata casa liniste si pace sufleteasca!
O zi buna iti doresc si eu tie din tot sufletul!

IrinaBohemianDance spunea...

Si eu iti doresc o saptamana frumoasa,linistita si daca se poate,fara pic de manie!!

Imbratisari,

Irina