luni, 22 iulie 2013

Ce am invatat

In urma cu vreo trei ani aproximativ, am lasat o casa in care am facut curatenie doi ani si jumatate.Saptamana trecuta doamna casei, m-a sunat si m-a intrebat daca am dispozitie sa o ajut o zi la curatenie pentru a putea inainta lucrul programat inainte de a pleca in vacanta. Desigur ca mi-am oferit disponibilitatea. :)
Vreau sa va spun ca am invatat foarte multe lucruri de la aceasta doamna, in legatura cu amenajarea si intretinerea unei case in curatenie.Mai concret nu de la ea personal ci prin "fereastra" deschisa a casutei ei.
In primele doua zile mi-a aratat casa, mi-a explicat lucrul care trebuie facut si solutiile necesare pentru curatenie.Apoi m-a lasat pe mine sa ma organizez dupa bunul meu plac, ea nefiind niciodata cu mine acasa.


sursa:Google

Casuta ei, este un apartament nu foarte mare undeva la 75 m patrati si este imbracat cu gust si delicatete.
Draperii cu volane, obiecte de portelan cu flori, tablouri realizate din dantela facuta cu acul de cipca si apoi inramate, fete de mese, servetele, mileuri, prosoape de baie si bucatarie, sortulete toate lucrate manual de mama ei.

sursa:google

 Acum intrata inca odata in casuta doamnei Maria,mi-am reamintit atat de usor fiecare lucrusor si regula din aceasta casuta.
In fiecare saptamana mergeam doua zile( joia respectiv vinerea) si lucram trei ore in fiecare zi.
Incepeam totdeauna la prima ora cu deschiderea ferestrelor larg pentru aerisire.
Aveam lucrul bine stabilit in felul urmator.
Joia:
Prima ora o alocam calcatului.
A doua ora, era pentru spalarea ferestrelor ( sticla si tamplarie) si a usilor interioare (sapte usi). La usi spalam sticla iar partea de lemn o stergeam cu un servet pe care il udam intr-un vas in a carui apa puneam sapun lichid pentru mobila.Nu am folosit niciodata sprai.
In ultima ora spalam general baia ( chiuveta, wc, bide, cabina dus, faianta, mobilierul incarcat ful ca intr-o parfumerie plus oglinzile).pentru obiectele sanitare si faianta foloseam amoniac.
Ziua de vineri:
In primele doua ore stergeam praful periam sofaua, fotoliile si scaunele tapitate.Fiecare obiect il treceam pe miini si feram absolut totul (fotolii, mese, scaune,noptierele din dormitoare etc.)
Ultima ora aspiram si stergeam cu mopul si bineinteles asezam totul la loc.
Aici intra si balconul care cei drept il faceam repede deoarece era gol si trebuia sa sterg cu carpa uda balustrada si sarmele pentru intinsul rufelor.Solul, din gresie la fel ca si in casa  treceam cu mopul si atat.
In fiecare dormitor sub pat, avea pus cate un vas de plastic cu apa pentru aerul uscat din casa( lucru nou pentru mine). 
Pe masa din bucatarie biletele  lipite cu lucrul si orele programate la dentist, cumparaturi, coafor, medicul de familie,banca, posta etc.pentru saptamana respectiva.


sursa: google

Acesta e un program sever care absoarbe multa energie. :)
Eu bineinteles il faceam pentru bani, dar vreau sa spun ca totul in jurul meu ma dispunea.
Mergeam defiecare data cu drag, pentruca defiecare data invatam ceva nou din tot ceea ce gaseam acolo.

Va doresc o minunata!

3 comentarii:

Maria spunea...

Ei, așa aș vrea și eu un serviciu când voi fi mare.... Cred și eu că ești de fiecare dată bine-dispus când știi că ai ceva de învățat!
O săptămână frumoasă să aveți, Corina!

Mihaela Dămăceanu spunea...

Întotdeauna mi-au plăcut doamnele acestea de la care ai ce învăţa. Oameni care au reuşit să structureze treburile şi să le organize cât mai bine. Eu îmi doresc de ceva mai mult timp să fac curăţenia în două zile, dar nu reuşesc şi mereu fac totul sâmbăta. Foarte bine organizată treaba în casa doamnei! Apă sub pat voi începe să pun şi eu.

elena marin-alexe spunea...

Mă simt încântată de fiecare dată când te citesc, draga mea, Corina.Tu ai harul de a atrage atenţia asupra lucrurilor frumoase şi importante.