sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Omul simplu are numai ganduri bune

L-am luat pe Pr. Paisie in "brate" si nu ma mai satur sa-l ascult...
Astazi mi-a vorbit despre omul simplu.
Omul simplu este fara de rautate si fara de viclenie.El transforma in bine si raul si uratul.Are intotdeauna ganduri bune pentru ceilalti.Nu este prost, dar considera ca asa cum gandeste el, tot astfel gandesc si ceilalti.
    - Gheronda, dati-ne un exemplu!
    - Nu v-am povestit despre acel Parinte Haralambie care a trait la Manastirea Cutlumus?
Fusese bibliotecar, dar in cele din urma l-au scos din aceasta slujire, fiindca niciodata nu incuia usa la biblioteca.
"De ce aveti nevoie de chei la usi? spunea el.Lasati oamenii sa citeasca cartile!". Avea o asemenea simplitate si curatie, incat nu-i trecea prin minte ca exista si oameni care fura carti.
   Omul simplu, fiindca are intotdeauna ganduri bune despre ceilalti, ii vede pe toti buni.Imi amintesc si de un alt batranel, de parintele Teoctist de la Manastirea Dionisiu.Cata simplitate avea!Intr-o seara ramasese impreuna cu un monah la Karyes, la conacul manastirii.Noaptea tarziu cineva a batut la usa si batranul Teoctist a alergat sa deschida. "Lasa-l, ii spune monahul, nu-i deschide la ora asta, ca sa ne putem linisti!". "Si de unde stii cine este? Poate sa fie chiar Hristos! Sa-i deschidem!".Si s-a dus de a deschis usa. Vedeti, omul simplu pune gandul cel bun inainte si intotdeauna ceea ce esta bun asteapta.
 Sa punem impreuna gandul cel bun si sa trecem frumos acest sfarsit de saptamana!

6 comentarii:

Camelia spunea...

Exact acelasi lucru am patit si eu cand am dat de parintele Paisie.
Intai am citit cartea "Viata parintelui Paisie Aghioritul" la recomandarea unei doamne de la Biserica si apoi parintele meu duhovnic mi-a dat sa citesc "Epistole"..Carti foarte bune.

Mariana spunea...

Mulţumim, Corina, mi-e tare drag şi mie părintele Paisie!

CCristinaC spunea...

Ce frumos! Gindirea omului simplu am simti-o pe propria-mi piele, la un moment dat, in viata mea. A fost un moment in care am simtit nevoia sa ma impac cu toti din jurul meu, sa pun lucururile la punct, ca si cind as fi parasit aceasta viata. E drept, ca ma cam pregateam sa plec :) insa asa o stare de bine aveam cind nu-mi permiteam sa cred nimic rau despre nimeni... Cind ma gindesc la acea perioada ajung sa cred ca tocmai aceasta gindire m-a intors din drum. Acum, incerc pe cit pot sa gesesc din nou acea stare, insa cu greu mai am parte de cite o zi, doua in care nu gindesc si nu ma gindesc la lucruri si fapte rele. Trebuie sa analizez mai atent daca nu cumva ma las prea mult influentata de anturaj. :)
A, eu nu am citit nimic din ce a scris vreun parinte, nu ca as fi necredincioasa, dar eu nu citesc nici macar ziare. Nu am rabdare sa citesc tocmai pentru ca eu compun si scriu zilnic. Nu pot sa mai citesc ce scriu altii, mai ales daca e mult de citit.
Multumesc de postari Corina! Asa mai aflu si eu cite ceva.

corina spunea...

Camelia vezi asta ziceam si eu atunci cand esti cu cineva pe aceeasi unda parca si trairile sunt identice!:)
O seara frumoasa!

Mariana te imbratisez cald!:)
Iar tie multa binecuvantare!

Cristina ceea ce tu ai simtit poate fi pe undeva "dragostea dintai" care are niste simteminte aparte si care atunci cand se mai tempereaza din fierbinteala nu le mai simti dulceata.Eu nu am ajuns acea stare dar am avut ceva identic!Tare ma bucur ca esti pe drumul cel bun!
Cat despre parintele Paisie pot sa spun ca ma invata foarte multe.Dupa ce citesc gandurile lui primesc asa o putere si parca imi vine s-o impart cu toata lumea.E singurul motiv pentru care scriu din cartile lui.De fiecare data ma gandesc ca poate prind bine cuiva.E destul sa fie si unui singur suflet!
Cristina ma bucur cand ne apropie partasia!
Iar pentru tine, O Duminica lina!

CCristinaC spunea...

Draga mea, sa faci bine sa mai scrii, asa pe scurt, ca pentru rabdarea mea, ca mie imi prinde bine. O saptamina superba iti doresc!

adriana spunea...

ce bine ar fi sa ne dorim din tot sufletul sa fim doar simpli oameni! Pupici si imbratisari!