joi, 28 iulie 2011

Plante medicinale

Spuneam cu ceva timp in urma ca mi-am propus pentru aceasta vara, culesul de plante medicinale.Am reusit sa culeg si eu cateva feluri.Redau mai jos in scurte cuvinte cateva dintre ele si intrebuintarile pe care le au.Faceti cautari pe internet sau prin carti si va veti imbogati cunostintele a multor plante medicinale din tezaurul natural.
Sunatoarea folosit in leziuni nervoase si boli nervoase de tot felul.Tulburari de vorbire,somnul agitat,accesele de isterie, depresiuni, colici la copii mici.(sunt doar cateva din intrebuintarile acestei plante).



Varfuri de crengute de zmeura,fragute, mure pentru aroma ceaiului.Fructele trebuiesc uscate bine.


Sovarful cu flora spontana este raspandit din campie pana in zona subalpina.Se intalneste la margini de paduri,tufarisuri si este folosit in gastrite hipoacide, tuse convulsiva, bronsite, astm bronhic.Are actiune antispastica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si in special asupra centrilor respiratiei.





Sanzaienele sau Dragaica. Ceaiul de sanzaiene curata rinichii, ficatul, pancreasul si splina.Folosit extern ajuta in toate bolile de piele, in rani,  furuncule si comedoane.Este intrebuintat pentru o sumedenie de boli.



Tintaura folosita pentru marirea poftei de mancare ( in anorexie) si regenerarea sangelui la cei anemici.Este indicat in deskinezii biliare si, in general, in bolile de ficat,ameliorand durerile prin actiunea colerica.




Turita mare poseda puternic efect curativ pentru toate inflamatiile gatului si ale gurii.deci la ea trebuie sa ne gandim in caz de anghina,faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale.Are un excelent efect  in anemie, tulburari digestive, ciroza hepatica, precum si in bolile splinice.



Spinele vanat  se foloseste in boli de fiere.


Coada Calului  o planta miracol folosita in boli renale si vezicale,de neanlocuit in hemoragii, al varsaturilor cu sange,pietre si nisip la rinichi,dureri reumatice si nevralgice, tulburari de vedere, hemoragii stomacale, hemoroizi si alte multe boli.Sunt sigura ca pe internet veti gasi mult mai multe boli in care aceasta planta serveste sanatatii.




Pastrarea lor se face in pungi de hartie,plase din panza,sau ladite imbracate in ziare sau hartie.Eu am ales plasutele de panza.




Am mai cules menta, flori de soc care mi le-a dat mama, un manunchi de cateva crengute de Lavanda care da ceaiului o aroma extraordinara dar si linistire interioara.
Cam acestea sunt cateva din plantele medicinale pe care le-am cules in aceasta vara bineinteles cu ajutorul matusilor mele, care cunosc si dibacesc cu maestrie culesul si aprovizionarea plantelor.
Pot sa va mai spun un secret cheie si anume: sunt sigura ca plantele medicinale sunt de ajutor doar celor care cred cu adevarat in puterea lor,si bineinteles in puterea celui care ni le-a daruit atat de bogat pentru vindecarea trupului si sufletului uman care este Dumnezeu.
                 Va urez de aici din Romania o zi linistita si frumoasa!

8 comentarii:

Lumi RO spunea...

Deci aia vut o vacanta fructuoasa. O mica adaugire la Dragaica, este foarte buna in boala tiroidei. Mama mea a reusit cu tratament medicamentos, regim alimentar si mult ceai de dragaica sa se negativeze in 2 ani. Ce sa iti doresc decat sa iti sorbi linistita ceaiul.

Rodica Botan spunea...

Unde-i coada soricelului? Glumesc...mi-a placut aventura ta in lumea plantelor medicinale...De ce nu esti mai aproape? Am organiza niste sezatori pe cinste!!!

corina spunea...

Lumi,mie imi place acasa.Mai ales ca locuim la casa si nu la bloc.E drept ca viata e destul de scumpa, insa nu ne intindem mai mult decat e posibil.In legatura cu mama ta, e posibil ca tratamentul medicamentos sa ajute pe o parte iar pe cealalta sa strice.Ceaiurile nu stiu daca strica ceva....asta nu mai stiu.Stiu doar ca, daca ne punem nadejdea in cel de sus El poate face minuni.
Probabil ca e nevoie si de putina terapie spirituala(spovedanie, si Sf.Impartasanie).
Cunosc un caz concret al unui domn care m-a uimit cand am aflat situatia lui.Este bolnav de cancer.Vreau sa spun ca a refuzat orice tratament medicamentos,recurgand la gimnastica(adica fuge aproximativ 3-4, ore in fiecare zi)si se impartaseste aproape saptamanal.A uimit oameni cu "tratamentul" lui.
Multa sanatate mamei tale!
Apropo ce face baiatul tau? Cum ii place in tara?

corina spunea...

Rodicaaaaa vorbesti de sezatoare?????
Ar fi extraordinar!!!!
Dar.....!?:)
Stii ceva cred ca ne intelegeam de minune daca am fi fost vecine.Ce zici?In locul mexicanilor.:)

Pr.Victor spunea...

Farmacia lui Dumnezeu e complexa. Cu putin efort fiecare dintre noi ne putem intari sanatatea cu plantele ce cresc prin voia Celui de sus si prin rugaciunile celor de jos.

Rodica Botan spunea...

Ce facem...ma mut eu linga tine sau tu? Cum te descurci cu spaniola?

corina spunea...

Cu spaniola? bine ca doar traiesc printre ei de 10 ani!:)))))

cristina spunea...

e grozava colectia ta. o sa o iei cu tine in tara unde locuiesti, nu?