luni, 28 februarie 2011

Mosu Gheorghe


Asa il dadaceam noi in fata copiilor. A fost un om cu calitati extraordinare datorita rupturii lui fata de lume pe care a avut-o. I-a placut viata aspra.Se purta atat de aspru cu el insusi, incat de multe ori, noua celor din casa ni se parea ciudat comportamentul lui.Dar, pe vremea aceea nu-i intelegeam lucrarea.
In aceasta postare vreau sa ma opresc doar asupra unui punct si anume imbracamintea.
Cunoastem cu totii vorba aceea ca"Haina il face pe om".
In privinta aceasta mosu Gheorghe a uitat sa dea pret hainei.Umbla cum nimeni altul.Daca se putea cat mai rau si mai peticit.Pentru el exista doua categorii de haine.Haine bune si haine de pe acasa.. Hainele bune erau pentru Sfanta Biserica, pentru intalnirea cu Hristos, si cu Maica Cerului  acolo nu te puteai prezenta oricum, iar in categoria hainelor de casa intrau cele de oras si cele de lucru cu alte cuvinte erau aceleasi zilnic de Luni pana Sambata.
Era o adevarata problema cand incercam noi sa-i dictam cu ce sa se imbrace s-au cum sa se imbrace.Ne lasa sa zicem ca noi, dar el facea asa cum stia el ca e mai bine.
Avea putine haine la numar. Le-a cumparat in tinerete si le-a purtat pana la batranete.Unul din puloverele lui, pe care il purta si acum, are o vechime de aproape 45 de ani. Mama spune ca ea asa l-a cunoscut cu acel pulover. Daca l-ati vedea nu i-ati da acea vechime de ani, atat de bine arata. Acesta il pastreaza mama ca amintire de la tata.
Incaltamintea....tot la fel . In toata viata lui nu stiu daca a depasit cateva perechi de incaltari.
Avea ligheanul lui unde se spala.Imi aduc aminte ca eu cunosc acel lighean de cand eram doar de cativa anisori 5,6 la numar.Desi construise o casa pentru noi, cu conditii bune, el nu disfruta de confort. Baia era a noastra iar ligheanul a lui.Imi aduc aminte cum Sambata seara se incuia in bucataria de vara si acolo se spala, se barbierea, se pregatea strasnic pentru ziua Domnului.
Tata s-a smerit atat de mult in exterior, pentru a putea creste in interior.Cand a venit la noi in Spania in vizita, si-a lasat imbracamintea obisnuita,cea peticita,  si a venit cu cea de Duminica.Eu eram neobisnuita sa-l vad imbracat tot frumos.Cand ajungeam acasa de la servici si il vedeam pe tata aveam impresia ca e tot sarbatoare in casa...
Asa se purta mosu Gheorghe.Nu i-a pasat niciodata de gura lumii sau de parerea lumii.
Lumea nu i-a fost prietena niciodata.Pastra o alta prietenie mai tainica, prietenia cu Cerul.
Pot sa declar ca viata lui, a fost aproape de viata unui calugar, doar ca traia in mijlocul unei familii.
Asprimea vietii lui a fost una dintre cele mai mari virtuti.
  Ma opresc aici dorindu-va o zi frumoasa!  


          

18 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Daca 'haina il face pe om", cu siguranta acea haina e cea data de Hristos. Restul sunt toale sau hante produse de o anumita firma. Ceea ce facea tatal tau era ceva firesc inaintasilor nostri. Si in aparenta saracie a trupului se ascundea bogatia sufletului.

KaBea spunea...

Cu siguranta facea parte din categoria celor care puneau pret pe multe alte lucruri care sunt mai importante decat niste haine.Imbratisari.

Cristina spunea...

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l randuiasca in ceata dreptilor. Chiar avea o aura de pace si de bucurie duhovniceasca, dupa cum se vede in poza. Sa traiti sa-l pomeniti, cum se spune pe la noi. Te imbratisez cu drag. Multa liniste iti doresc!

corina spunea...

Dragii mei va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi si sa cunoasteti cateceva despre Tata.
Va doresc la toti bucurie Duhovniceasca!

Loredana spunea...

ce frumos! cata duiosie si respect!
mi-a placut tare mult ca ai scris ca atunci cand a venit la tine era ca o sarbatoare, eu as indrazni sa spun ca nu numai de la haine se tragea atmosfera. ca una care numai am de foarte mult timp parinti, imi place sa cred ca asta simtim cand vin parintii la noi: ca e sarbatoare.
ma bucur pt tine ca ai amintiri frumoase.

Lumi RO spunea...

Nu degeaba se zice:Cine nu are un batran, sa isi cumpere unul.

Anonim spunea...

Ştii Cori, stau şi citesc aşa... străbat rândurile tale. Mă face să mă gândesc ce om era uncheşu, un om de o simplitate extraordinară în exterior, dar care radia lumină vie. Tot timpul când ne întâlneam, nu ştiu cum să zic... radia a bucurie. Ne vedeam când ieşeam de la Biserică, Duminica. Părea cel mai fericit om şi aşa şi era.

O să-i ducem dorul cu toţii, să ştii.

Te îmbrăţişez.

// Paul Roman

corina spunea...

Loredana multumesc frumos pentru gandul tau!

Lumi bine ai zis chiar asa si este te asigur eu acum....

Paul tare m-au bucurat randurile tale.Multumesc ca vi cu intariri adevarate despre Tata.Stii azi am calcat aproape toata dimineata si dapanam amintirile despre el.Ce n-as da sa mai fi trait ceva timp!Dar trebuie sa intelegem si noi vrerea Domnului.
Si eu te imbratisez tare de tot.Iti doresc spor la studiat ca stiu ca ai nevoie!Apropo aseara am intrat pe saidul tau, o sa te vizitez mai des.Nu stiam ca ai un said!

Dana spunea...

E uimitor cum seamana la chip cu tatal meu. As putea crede ca mi se pare, pentru ca l-ai descris asa frumos...Dar am privit atenta si nu mi se pare. Domnul sa-i odihneasca pe amandoi!

corina spunea...

Dana, Dumnezeu sa-i odihneasca!

elena marin-alexe spunea...

Pot spune ca tatal tau a avut o comoara ascunsa in inima lui.Fii binecuvantata , ca nu ti-ai uitat radacinile!
O primavara plina de bucurii si multa pace sa ai Cori!

Sara spunea...

Doamna Corina, citind ceea ce ați scris despre tatăl dumneavoastră, parcă citeam despre bunicul meu- un om modest și foarte credincios...
Dumnezeu să vă mângâie sufletul îndurerat!
Vă îmbrățișez cu drag!
Sara

adriana spunea...

Dumnezeu sa il odihneasca! Am lacrimi pe obraji...i se citea seninul din suflet, pe fata, tatalui tau. Mi-am amintit de sufletul tatalui meu.

Rodica Botan spunea...

Ce virtuti deosebite avea tatal tau...Dar- cred ca fiica lui l-a mostenit in mare parte. Te deosebesti prin simplitate si modestie...dar in adevarata cumpana a vietii astea sint ceea ce dau valoare.
Binecuvintari Corina tie si tuturor celor dragi ai tai...

corina spunea...

Elena, Sara, Adriana,Rodica sa fiti binecuvantate!
V-am simtit langa mine pe fiecare imparte!

Anonim spunea...

Un exemplu, as putea spune. Dumnezeul sa-l odihneasca!

Ela spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca!Te inteleg foarte bine!Pe tata l-am pierdut acum mai multi ani si mi-l amintesc cu drag dar si inima indurerata!Imi este dor de el!Alaturi de cei dragi tie si cu Dumnezeu alaturi, vei putea merge mai departe!

corina spunea...

Ela esti tare dulce! Multumesc pentru gand si doresc ca Domnul sa le raspllateasca cu viata vesnica tuturor parintilor nostri care s-au dus la El!