marți, 31 august 2010

Despre durerilor oamenilor


Lucrul care ne arde pe toti este pocainta - pocania - pe care o trimite Dumnezeu, ori vrem, ori nu vrem. De aceea este bine sa ne pocaim de buna voie, sa nu asteptam sa ne trimita Dumnezeu pocainta prin necazuri de tot felul, caci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt pacatele noastre. Deci, daca patesti necazuri in viata, afla ca ai facut greseli. Necazurile sunt mila lui Dumnezeu cu noi.
                Acum sa va dezvelesc cateva feluri de pacate, ca astfel sa pricepeti durerile voastre.

         
                                                I. Betesugurile trupului 
                                              
                Din trei pricini se imblonaveste trupul:
1.   Trupul se umple de otravuri, din lipsa postului. Carnea [si grasimea] este o otrava si se mistuie tot cu ajutorul unei otravi care este fierea. ["Cu paralizia pedepseste Dumnezeu pe toti nesatuii de avere, caci acestia si-au facut socoteala gresita, zicand ca daca postesc nu mai pot alerga si lucra (paralizia, ca si averea, se poate mosteni!). Ei au crezut sfatul viclean al dracului iubirii de avere. De aceea toti harnicii sa ia aminte si sa tie post, ca nu cumva dupa multa alergatura desarta sa stea la pat tot restul vietii. Dar si asta de li s-a intamplat, tot mila de la Dumnezu sa o socoteasca deoarece le da prilej de-a cumpani si a-si recunoaste greseala. Caci Dumnezeu nu pedepseste spre moarte ci spre intoarcere, caci trupul nu plateste nimic cand din el scoti averea ta rea. Sfintii au scos cu totul altceva: sfesnic al Duhului Sfant.
2.   Din nastere, pentru ca fie mama sau tata nu a fost treaz cand s-a zamislit copilul. Fugiti de barbati cand sunt ametiti de bautura ca de foc.

3.   Din desfranare, pentru ca trec masura cuvenita si atunci incepe sa-i doara spatele, spinarea, salele, slabesc nervii, devin iuti si nerabdatori. Toate acestea, pentru ca nu si-au infranat poftele (puterile). Este tocmai ca bogatul care saraceste. Asa si trupul care si-a mancat toata vlaga.

                                   (Ridicarea casatoriei la inaltimea de Taina)
                                                
                                                Va urma...

3 comentarii:

IrinaBohemianDance spunea...

Am citit cu mare atentie cele trei postari ale tale...Mi se par pline de invatatura si adevar!Pacat ca multi dintre noi nu dam atentie unor lucruri atat de simple care cu siguranta ne ajuta in viata de zi cu zi...
Astept cu nerabdare urmatoarea postare!

Irina

corina spunea...

Irina iti multumesc pentru comentariul facut.Cartea este extraordinara.Trebuie sa recunosc ca multe lucruri le-am aflat si eu abia acum la o varsta destul de tarzie.Sunt invataturi exceptionale pentru toate varstele.Imi dau silinta sa continui Multumesc!

elena marin-alexe spunea...

F. important!Demn de luat in seama.Te pup draga mea!