vineri, 20 aprilie 2012

Dulapiorul cu zestre

"Batranele sa invete de bine, ca sa intelepteasca pe cele tinere sa fie cumpatate, curate, gospodine, bune." ( Tit 2:3,4,5)
Atribute cu care trebuie sa ne inzestram noi femeile inca din pragul anilor adolescentei.Din cand in cand ii sugerez Iuliei ( desi are doar 15 ani)  atunci cand doreste sa-si cumpere ceva, sa nu priveasca doar spre imbracaminte, muzica, parfumuri etc.ci sa invete sa priveasca si putin mai departe.
Imi aduc aminte ca mai demult fetele ( de la tara) cu cativa ani inainte de casatorie incepeau sa-si pregateasca zestrea  de care va avea nevoie in caminul lor. Teseau si coseau prosoape, fete de mese, saculeti din panza alba pentru diverse obiecte din camara, asternuturi pentru pat etc.
In ziua de azi nici mamele si nici fetele nu se mai gandesc la asa ceva.Abia inainte cu cateva luni inaintea nuntii incep" durerile de cap" in privinta anumitor obiecte care sunt necesare tinerilor proaspat casatoriti.
Vorbind cu Iulia de una de alta am deschis si acest subiect cu ea si am intrebat-o daca  si-ar dori si ea un servici de farfurii.La inceput mi-a raspuns negativ.Dar acum s-a mai gandit, si mi-a spus ca ar vrea si ea un servici ca cel din postarea anterioara.Odata deschis acest subiect mi-a venit si o idee.
O sa incercam sa punem in fiecare luna o mica suma de bani, iar la trei luni ii adunam pe toti, si impreuna doar eu cu ea vom merge sa cumparam cate un lucru care ii va fi necesar atunci cand se va casatori.
Obiectele pot fi:un servici de farfurii, servici de tacamuri, cani pentru lapte, prosopele pentru bucatarie, un fier de calcat, sau o masina de facut taitei :) insfarsit alegerea poate fi foarte variata.

Imi aduc aminte ca si eu dupa ce am inceput sa lucrez am inceput incet incet sa-mi fac cateceva.
Zestrea facuta de mine a constat in doua plapume facute la comanda, un aragaz pentru bucatarie, o garnitura de pat, si cateva cratite  ( acesti bani i-am adunat in cativa ani).Cu acestea mi-am inceput casnicia. Ai mei erau saraci, iar noi eram patru copii si nu au avut posibilitatea sa ne faca zestre asa cum scrie la carte.
Poate ai 18, 20, 23 de ani si inca nu te-ai gandit sa-ti cumperi cate un mic lucrusor pe care sa-l asezi frumos in"dulapiorul cu zestre". 
Poate parintii tai nu au posibilitati de a-ti cumpara tie marea cu sarea insa acest lucru il poti lua tu pe umerii tai.E o idee buna care peste catva timp iti va aduce folos. :)
Cu drag.....

6 comentarii:

Geta spunea...

Sfatul tau pentru tinerele fete, viitoare familiste este minunat ! am observat ca in vremurile de azi acest obicei s-a pierdut, tinerii string bani la banca si pina soseste ziua casatoriei banutii se inmultesc frumusel capatind si dobinda.Atunci se fac cumparaturile necesare, obiectele cumparate sunt ultima moda si cele mai performante.

ghemulet spunea...

Exact asta voiam sa te intreb..:nu iti estee frica ca fiica ta sa isi doreasca alte lucruri atunci cand se va casatorii?sa apara tot felul de roboti si robotei de bucatarie?
Gestul tau mi se pare ca un va face sigur:te va apropia de fiica ta...si te felicit..pupicuti

corina spunea...

Geta, cu siguranta timpurile s-au schimbat, dar si categoriile de oameni sunt de felurite clase.Categoric cei care isi permit mai mult procedeaza de felul in care ai dat exemplu tu.
Dar sa nu uitam ca exista clasa de jos care cu foarte mare greutate parintii pot sa indeplineasca anumite cereri destul de costisitoare.
Eu am privit totusi sub un alt aspect si anume cel al relatiei de femeie sau tanar a legata de bucatarie, camin....etc:)
Multumesc tare mult pentru gand.Doar vorbind putem sa ne relationam si sa dezbatem teme destul de importante in viata noastra sociala.
O zi frumoasa sa ai!

corina spunea...

Ghemuletule ai prins esenta....
Nu pot sa spun ca fiicele mele nu vor adopta lucruri care sunt in vremea aceea la moda dar ma gandesc ca prosopelele, lingurile, farcute, cutite, un fier de calcat poate fi oricand si unul clasic chiar daca este cumparat cu ceva timp in urma.:)
Gandul meu l-ai dibuit tu este acela de a-mi invata fetele sa iubeasca defapt caminul si sa se apropie oarecum de el sub o alta forma.Adica sa nu simta casa, familia, bucataria ca pe o corvoada.:)
Iti multumesc pentru interventie.
Si pentru ca ai venit vreau sa-ti mai spun ceva si anume:
Abia aseara am vazut comentariul pe care mi l-ai lasat la "un verset pe saptamana" in urma cu doua saptamani cel cu Cartea Domnului.
Despre mini-joc.
Azi si maine ma voi gandi la jocul pentru lunea viitoare. :)
Te astept....

RamonaM spunea...

Ce frumos Corina....o cana, un servici de cafea sau prosoape sunt utile in orice bucatarie...ae mele sunt inca la mama nu le-am luat inca...si marturisesc ca as avea nevoie de ele...pe viitor...pupici Iuliei

ghemulet spunea...

draga mea,voi onora invitatia :P..